Ajankohtaista

Tervetuloa avajaisiin!

Kaupunkifestivaali Yläkaupungin Yön uusi tuotantotiimi kutsuu kaikki kevään tapahtuman ideoinnista ja toteuttamisesta kiinnostuneet vapaamuotoiseen illanviettoon Opinkiven saunalle (Keskussairaalantie 2, Jyväskylä) tiistaina 5. helmikuuta kello 18-23:30.

Tapahtuma toimii samalla festivaalin ensimmäisinä avajaisina, eihän tällaisen tapahtuman järjestäminen koskaan yhdessä päivässä eikä muutaman hengen voimin tapahdu.

Kutsu koskee kaikkia tapahtumaa aiemmin järjestäneitä, vapaaehtoisia, harjoittelijoita, järjestämisestä kiinnostuneita, esiintyjiä tai esiintymisestä kiinnostuneita, yhteistyökumppaneita, tapahtumapaikkojen edustajia, järjestöjen ja yhdistysten hahmoja, Yön hallitusaktiiveja, median edustajia, ynnä muita.

Saunat (miesten ja naisten sauna) lämpimänä, ellei jopa kuumana kello 20-23. Oma pyyhe mukaan.

Lisätietoja / yhteydenotot ja ideat sähköpostitse:

Kyösti Ylikulju, toiminnanjohtaja
toimisto@ylakaupunginyo.fi

Veera Tuhkala, tuottaja
veera.tuhkala@ylakaupunginyo.fi

Syksyn Älylän ehtoo järjestetään pienoisfestivaalina 9.11.

Ehtoota!

Uuden tekijäjoukon myötä perinteeksi muodostuneesta Älylän Ehtoo -klubista on kasvamassa pienoisfestivaali, jonka päämääränä on esitellä laajasti jokakeväisen Yläkaupungin Yö -kaupunkifestivaalin tarjontaa. Tänä vuonna tapahtumapaikkoja on mukana neljä ja Ehtoon valjetessa aamuksi jatkuu ilonpito seuraavanakin päivänä.

Perjantai-ilta luottaa musiikin voimaan ja tapahtumapaikat vaihtelevat tyylin mukaan. Tapahtuma starttaa 9.11. klo 19:00 Ylä-Ruthilta. jossa homman aloittaa naiskuoro Harput. Ruthin kansanmusiikkipainotteisessa ohjelmassa nähdään lisäksi lauluyhtye Hirvi, Ruamjai-kuoro, sekä Super Jekkeli -yhtye, joka uhkaa jopa laulattaa yleisöä. Bar Vakiopaineen ohjelma alkaa klo 20:00, jolloin lavan valtaa katusoiton SM-kisojen kolmonen Sateenkaarina. Seuraavien tuntien aikana Vakkarin lavalla myös skandinaavisen jazzin ja post-rockin peloton trio Virta, sekä illan pehmeään folkiin peittävä Joose Keskitalo.

Sohwissa on menoa sekä perjantaina että lauantaina! Sohwin ilta kulkee klo 22:00 alkavan erikoisrokkitunnin kautta Usva-yhtyeen kaihoisaan sähkömusiikkiin, joka saattaa aika ajoin syöstä kuulijansa tanssilattialle. Iltasoiton tuuttaa niin ikään Jyväskylää edustava yhtye Stinkhorn. Kaikkiin perjantain klubipaikkoihin on pääsy 8 euron hintaisella tiketillä, saatavana ennakkoon Vakiopaineesta sekä samana iltana klubipaikoista. Aikataulut lomittuvat niin, että yleisöllä on mahdollisuus puikkelehtia illan aikana paikasta toiseen!

Perjantainen ilakointi vaihtuu rauhallisempiin tunnelmiin lauantaina 10.11. Kirjailijatalolla vietetään aforistista iltapäivää klo 15:00 alkaen neljän kirjailijavieraan seurassa ja Sohwissa on tarjolla kasvisbrunssi klo 12-15. Brunssimusiikista vastaa lauluyhtye Må Pyton, sekä mandoliiniorkesteri Mandolin Mountain. Ohjelmallisen brunssin hinta on 10 euroa, Kirjailijatalolle vapaa pääsy.

Tapahtuman tuotto ohjataan vanhaan tapaan kokonaisuudessaan Yläkaupungin Yö -festivaalin toteuttamiseen.

 

Joose Keskitalo

Joose Keskitalo (Kuva: Sulla Virmajoki)

OHJELMA

Perjantai 9.11.12

19:00 Naiskuoro Harput Ylä-Ruth
19:30 Hirvi Ylä-Ruth
20:00 Sateenkaarina Vakiopaine
20:30 Ruamjai Ylä-Ruth
21:00 Virta Vakiopaine
22:00 Joose Keskitalo Vakiopaine
22:45 Super Jekkeli Ylä-Ruth
23:15 Usva Sohwi
00:15 Stinkhorn Sohwi

Lippu: 8 euroa / pääsy kaikkiin klubipaikkoihin. Ennakkona Vakiopaineesta tai samana iltana paikanpäältä.

Lauantai 10.11.12

Kasvisbrunssi Sohwissa klo 12-15

13:00 Må Pyton
14:00 Mandolin Mountain

Menu:

Talon moniviljaleipää ja voita
Kermajuustoa, tomaattia ja kurkkua
Vihersalaattia
Munakokkelia
Intialaista linssipataa
Nokkoslettuja ja sokeripuolukkaa
Kahvi / tee
Appelsiinituoremehua ja omenamehua

Hinta: 10 euroa, sisältää brunssin ja ohjelman

Kirjailijatalon Aforistinen iltapäivä klo 15-
Vapaa pääsy

Keskustelijoina:

Kristian Blomberg
Tiina Lehikoinen
Lauri Rikala
Ville Hytönen

ARPAJAISET!

Älylän ehtoossa järjestetään myös arpajaiset, joihin olemme saaneet huiman hienot palkinnot! Arpajaispalkinnot ovat lahjoittaneet:

Sats kuntokeskus: http://www.sats.fi/
Jyväskylän kaupunginteatteri: http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri
Harjun Paperi: http://www.harjunpaperi.fi/
Kampus Data: http://www.kampusdata.fi/
Ruamjai: http://ruamjai.nettisivu.org/
Pohjola-Norden: http://www.pohjolanorden.fi/

Arvat maksavat 2 euroa kappale.

Yläkaupungin Yön tekijäkaarti vaihtuu

Yläkaupungin Yö ry:n hallitus valitsi uudet tekijät syyskuun kokouksessaan.

Toiminnanjohtajana aloittaa tapahtumajärjestäjä, Hear ry:n puheenjohtaja ja taidekasvatuksen opiskelija Kyösti Ylikulju. Tuottajana toimii kulttuurituottajaopiskelija Veera Tuhkala. Tapahtumaa kaksikymmentä vuotta luotsannut Markus Latvala jatkaa yhdistyksen hallituksessa. ”On kutkuttava tilaisuus ottaa vetovastuu Suomen parhaasta kaupunkifestivaalista. Otamme mielellämme vastaan kaikkia hullujakin ideoita ensi vuoden tapahtumaamme, joka järjestetään 18.5.2013.”, intoilee Kyösti Ylikulju.

 

Lisätietoja:

 

Anniina Hartikainen
Hallituksen puheenjohtaja
045 137 1961
kulttuurisihteeri@jyy.fi

 

Kyösti Ylikulju
Toiminnanjohtaja
044 578 9485
toimisto@ylakaupunginyo.fi

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto toiminnanjohtaja Markus Latvalalle

Jyväskylän kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunta on päättänyt kokouksessaan 21.3. myöntää vuoden 2012 kulttuuripalkinnon toiminnanjohtaja Markus Latvalalle.

Markus Latvala (s. 1963) on tuottanut tänä vuonna kaksikymmentä vuotta täyttävää Yläkaupungin Yö -festivaalia alusta lähtien. Latvala on ollut järjestämässä myös Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalia useiden vuosien ajan ja toiminut Suomen elokuva-arkiston sarjanhoitajana viitisentoista vuotta vuoteen 2010 saakka. Työtehtäviensä lisäksi hän on ollut luottamustehtävissä mm. Jyväskylän kesän, Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen ja Nordic Glory festival -yhdistyksen hallituksissa.

Latvala on opiskellut kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa. Hänen kiinnostuksena tapahtumatuotantoon alkoi jo 80- ja 90-luvuilla, kun hän oli järjestämässä Jyrock-festivaalia. Toimiessaan ylioppilaskunnassa hänen työtehtävänsä laajeni myös elokuvaan, joka musiikin ohella on Latvalan keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Hän onkin tehnyt työtä useiden elokuvatapahtumien tuottajana. Latvala on tuottajanuransa lisäksi toteuttanut omaa taiteellista puoltaan muusikkona soittamalla mm. Alice in Wasteland -, Worms- ja Tom Cat Rebels -kokoonpanoissa.

Markus Latvala on vaikuttanut Jyväskylän kulttuurielämässä yli kaksikymmentä vuotta. Hänet on opittu tuntemaan vaikuttajana, joka jättää mielellään parrasvalot sisällöntekijöille. Latvalan vahva ja pitkäjänteinen työ tuotantojen taustalla on keskeinen kriteeri palkitsemiselle. Nyt kaksikymmentävuotias Yläkaupungin Yö on läpileikkaus jyväskyläläiseen kaupunkikulttuuriin. Tapahtumalla ja sen ympärille muodostuneilla verkostoilla on ollut paljon annettavaa koko Suomen kulttuurielämälle.

Kulttuuripalkinto myönnetään Markus Latvalalle hänen ansioistaan kaupunkikulttuurin ja tapahtumatuotannon edistäjänä Jyväskylässä. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se luovutetaan Latvalalle Yläkaupungin Yössä lauantaina 19.5. klo 19.00. Ilokiven alakerrassa (Keskussairaalantie 2) järjestettävässä tilaisuudessa.

20 -vuotias Yläkaupungin Yö vietti onnistuneet synttärit

Kahdettakymmenettä Yläkaupungin Yötä vietettiin lauantaina 19.5.2011 mukavissa merkeissä. Taide ja kulttuuriohjelmaa oli runsaasti eri puolilla Yläkaupunkia kellon ympäri ja festivaaliyleisö sai nauttia poutaisesta säästä.

Suurimman yleisöryntäyksen aiheutti Alvarin aukiolla esiintynyt Seminaarinmäen Mieslaulajat, jonka esiintymisen aikana aukiolla ja sen ympäristössä oli tuhansia innostuneita festivaalikävijöitä. Suomalais-ranskalaisen Eva ja Manu -duon esiintyminen veti Ilokiven alakerran täyteen ja Yläkaupungin Yön synnyinkodin ulkopuolella kiemurtelikin pitkä jono kaksikon keikan aikana. Kymmenhenkinen karvalakkiorkesteri Lada Nuevo pisti puolestaan tanssilattian kuumaksi Ilokiven yläkerrassa. Jonoilta ei vältytty muissakaan keikkapaikoissa, Sohwilla esiintynyt burleskitanssijatar Mallas Athene olisi vetänyt paikalle paljon enemmän väkeä kun mitä ravintolaan mahtui.

Myös Yliopiston juhlasalissa oli tunnelma korkealla ensimmäisenä vuorossa olleen Cooma Dance Academyn esiintymisestä alkaen. Päärakennuksen monipuoliseen ohjelmaan kuului mm. Jyväskylä Sinfonian konsertti. Aamuisessa Mäki-Matin perhepuiston lastentapahtumassa oli tänä vuonna ennätysmäärä kävijöitä ja perheitä riitti myös iltapäivällä startanneeseen Lounaispuiston kokoperheentapahtumaan. Lounaispuistossa järjestetty tapahtuma oli osa Jyväskylän kaupungin 175. juhlavuotta. Teatterikoneen ja Yövieraiden perinteiden keskiyönperformanssi järjestettiin tänä vuonna Moirislammen sijaan Kampuksen kentällä, uuden tapahtumapaikan löytäminen ei tuntunut tuottavan vaikeuksia koska yleisö oli paikalla runsaslukuisena.

Yläkaupungin Yön toiminnanjohtaja Markus Latvalalle myönnettiin tapahtumassa Jyväskylän kaupungin Kulttuuripalkinto kaupunkikulttuurin ja tapahtumatuotannon edistämisestä Jyväskylässä.

Syntymäpäiväsankari kiittää lämpimimmin tapahtumassa mukana olleita esiintyjiä, työntekijöitä, yhteistyökumppaneita ja festivaaliyleisöä!

Muutoksia ravintola Sohwin järjestelyissä

Ravintola Sohwi sulkee Yläkaupungin Yössä ovensa ennakkotiedoista poiketen jo klo 02.00. Alkuperäisessä ohjelmassa Sohwin viimeisenä esiintyjänä ollut Candy Starr & The Brewshakes esiintyy Ylä-Ruthilla klo 00.45. Lisäksi Sohwi Areena ei tänä vuonna ole anniskelualuetta, vaan ikärajaton tapahtumapaikka, jonne sisäänkäynti tapahtuu Seminaarinkadulta Ylä-Ruthia vastapäätä.

Telttalavan ohjelma ja aikataulu on Sohwi Areenan ennakkotietojen mukainen. Katso Sohwin ja Sohwi Areenan ohjelma täältä.

 

Festivaalin ohjelma on julkaistu

Kahdennenkymmenennen Yläkaupungin Yön ohjelma on julkaistu. Ohjelmalehti on saatavilla Yön tapahtumapaikoista, Jyväskylän museoista, kauppakeskuksista, kirjastoista ja ravintoloista. Päivittyvää tapahtumaohjelmaa kannattaa seurata myös festivaalin kotisivuilla.

Merkkivuoden ohjelmistossaan nuoren aikuisen ikään tullut kaupunkifestivaali peilaa omaa historiaansa ja tapahtumapaikoilla saatetaankin kokea takautumia ensimmäisistä Öistä 1990-luvun alusta. Vuonna 1992 mukana ollut Seminaarinmäen mieslaulajat tekevät näyttävän paluun Seminaarinmäelle Alvarin Aukiolla. Semmarien show on täynnä huumoria, vauhtia ja vaarallisia tilanteita, 20 miehen voimin. Yliopiston päärakennuksen aulassa on esillä 2.5.-31.5. Yläkaupungin Yö 20 -vuotta juhlanäyttely, jossa on nähtävillä julisteita ja valokuvia Yön alkuvuosista näihin päiviin.

Yö on myös vahvasti kiinni tässä päivässä ja tarjoaa tänäkin vuonna monipuolisen taide- ja kulttuurikattauksen. Tapahtuma käynnistyy lauantaina 19.5. klo 10 vauhdikkaalla lastenohjelmalla ja jatkuu Yläkaupungin alueella kymmenissä tapahtumapaikoissa vuorokauden ympäri aina sunnuntaiaamun Aamukasteklubiin saakka.